bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online Pe HaiSaRadem.ro vei gasi bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online. Nu ne crede pe cuvant, intra pe HaiSaRadem.ro ca sa te convingi.

Carti


  1. Carti in legatura cu Sfantul Ioan cel Nou si cu manastirea ce-i poarta numele

    1. Simeon Florea Marian - Santul Ioan cel Nou de la Suceava - schita istorica - Aparuta in anul 1895 la Bucuresti, aceasta carte de referinta este si astazi deosebit de pretioasa pentru cercetatori dar nu numai, ci si pentru oricine este interesat de viata Sfantului Ioan cel Nou sau de Manastirea ce-i poarta numele.

    2. Arhimandrit Mitrofor Inochentie Stefanelli - Cronica Manastirii Sfantul Ioan cel Nou - Scrisa intre anii 1927 - 1930 de catre staretul de atunci al manastirii, lucrarea a ramas inca in manuscris. De aceea este, iata, un fapt inedit publicarea ei - prin intermediul internetului. Editia de fata se prezinta sub forma unor fotocopii ale manuscrisului.

    3. Florin Grigorescu - Sfantul Ioan cel Nou de la Suceava in viata credinciosilor.
      Lucarea constitue teza de licenţă (in teologie) a autorului (acum preot).

    4. Diac. Prof. Dr. Vasile Demciuc - Biserica Sf. Gheorghe a Manastirii Sf. Ioan cel Nou Suceava, vechea resedinta mitropolitana.

    5. Sorin Ulea - Datarea frescelor bisericii mitropolitane Sf. Gheorghe din Suceava - Acest studiu de inalta tinuta stiintifica, privitor la datarea picturii bisericii manastirii Sfantul Ioan cel Nou (avand hramul vechi Sfantul Mare Mucenic Gheorghe), a fost publicat in revista Studii si Cercetari de Istoria Artei, Seria Arta Plastica, Nr. 2/1966, p. 207 - 231.

    6. Bogdan Bratu - Pictura Bisericii - icoana a imparatiei in Moldova secolelor XV si XVI - Aceasta carte reprezinta teza de masterat in teologie a domnului Bogdan Bratu, sustinuta anul acesta (2008). Ea inca nu a fost publicata pana acum. In capitolul 4 al lucrarii - intitulat Proaducerea - Proscomidia, pornind de la scena aducerii moastelor Sfantului Ioan cel Nou pictata pe fatada de sud a bisericii Manastirii Voronet, aduce in lumina contextul istoric al acestui eveniment cat si semnificatiile teologie ale lui.

      Autorul vede existenta unei legaturi organice intre pictura bisericilor din Moldova si contextul istoric (evenimentele) in care au fost pictate bisericile. Intr-o perioada in care scrisul era o raritate (si cunoscatorii de carte de asemenea), pictura era practic principalul mijloc de exprimare a gandurilor, framantarilor si aspiratiilor moldovenilor.

      Totodata autorul propune o abordare originala a istoriei (in cazul de fata a istoriei Moldovei), nemultumindu-se doar cu insiruirea unor date istorice, fara sens si fara legatura intre ele. Astfel de insiruiri care in majoritatea covarsitoare a cazurilor fac abstractie de existenta lui Dumnezeu si de lucrarea Lui in lume si in istorie (pronia divina) - sunt astazi foarte numeroase. Propunand asadar o intelegere liturgica a intregului si nu doar o cunoastere ingusta si fragmentata a unor evenimente istorice, el cauta si gaseste unele ratiuni si talcuiri duhovnicesti a acestor evenimente, in spiritul Sfantului Maxim Marturitorul (pe care il citeza des), si a altor Sfinti Parinti.



  2. Alte carti

    1. Patericul Egiptean - Culegere de invataturi ale unor cuviosi parinti ce s-au nevoit in Pustiul Egiptului in veacul al IV-lea. Este o carte de referinta pentru monahismul ortodox.

    2. Arhimandrit Ioanichie Balan - Patericul Romanesc - Culegere de vieti si invataturi ale unor cuviosi parinti romani. Este o carte de referinta pentru monahismul ortodox romanesc.

    3. Sfantul Siluan Atonitul - Intre iadul deznadejdii si iadul smereniei - Una dintre cele mai frumoase carti ale spiritualitatii (asceticii si misticii) ortodoxe. Sfantul Siluan este poate cel mai reprezentativ sfant al secolului XX. Invatatura lui calda, expusa in cuvinte simple nu are nimic de-a face cu invataturile teologiei scolastice (teoretico-rationale, scolaresti) pentru ca nu e omeneasca: este de la Duhul Sfant. V-o recomand cu toata caldura!

    4. Avva Dorotei - Invataturi folositoare de suflet - Carte foarte buna, adresata calugarilor si fratilor incepatori; totusi si mirenii ce o vor citi vor avea mult folos duhovnicesc.

    5. Cele sapte plansuri ale Sfantului Efrem Sirul - Unele dintre cele mai frumoase rugaciuni ale ortodoxiei, pline de umilinta si de pocainta.

    6. Sfantul Ignatie Briancianinov - Faramiturile Ospatului - Adresata in special monahilor (de altfel traducerea titlului original este Ofranda monahilor contemporani), cartea se vrea a fi un testament duhovnicesc al Sfantului Ignatie Briancianinov (ierarh rus ce a trait in secolul al XIX-lea). Bazandu-se pe scrieri ale sfintilor vechi, si pe experienta sa de o viata, el actualizeaza invatatura acestora cu mult discernamant, reusind sa scrie un indrumar foarte pretios pentru monahii contemporani lui dar si celor contemporani noua.

    7. Sfantul Nicodim Aghioritul - Razboiul Nevazut - Ca si crestini, avem de dus, vrand - nevrand, fiind constienti de acest lucru sau nu, un razboi continuu cu patimile din noi si cu diavolul. Miza este uriasa: imparatia cerurilor. Ca orice razboi, si acesta cere o anumita strategie, un anumit plan de urmat si cunoasterea anumitor regule foarte importante pe care trebuie sa le cunoastem, daca vrem sa biruim. Sfantul Nicodim Aghioritul ne arata care sunt acestea.

    8. Ieromonah Ioan Iaroslav - Cum sa ne mantuim? - Adunare de texte esentiale de la Sfintii Parinti despre pocainta, spovedanie, ascultare, rugaciune, smerenie, patimi dar si despre casatorie, divort, curatie/desfranare, avort, vrajitorie etc. Faceti ce scrie aici si va veti mantui!
    9. Arhimandrit Daniil Gouvalis - Minunile Creatiei - Cerurile spun slava lui Dumnezeu si facerea mainilor Lui o vesteste taria (Ps. 18,1). Pentru cine este atent, lumea este o carte deschisa prin care orice fiinta rationala, daca este sincera, il poate descoperi pe Creator. Cartea este foarte interesanta si se poate folosi si ca material in sprijinul sustinerii creationismului (pentru combaterea evolutionismului).








pagina anterioara sus pagina urmatoare
click aici pentru
ICOANELE
SFINTILOR ZILEI

(icoane - sinaxar)